December 20, 2014

Koнцерти на „Љубојна“ вечер и утревечер во Универзална сала

Етно групата „Љубојна“ која ја негува македонската традиционална музика вечер во 20:30 часот во Универзалната сала во Скопје, ќе одржи концерт насловен „Љубојна музика на дланка“. Групата утревечер во истото време ќе одржи уште еден концерт во Универзалната сала.

На концертите ќе има музика од нивниот последен албум „Незгаснати огништа“, како и хитови од нивните претходни албуми.

Влезниците и за вториот концерт веќе се во продажба преку продажната мрежа на „Купи карти за се’“ и билетарницата на „Универзална сала“.

„Љубојна“ ќе одржи концерт и во Битола на 27 декември во Домот на културата.

Групата ги има издадено и албумите: „П.С.О.“ (2005) со музика компонирана за театарската претстава „Парите се отепувачка“ според драмата на Ристо Крле, „Macedonia fresh“ (2008) со чалгиска музика, „Песна за мојата песна“ (2009), направен според истоимената поема на Петре М. Андреевски, „Ljubojna in life“ (2011) – концерт снимен во живо, во Универзалната сала во Скопје, како и „Ljubojna Brass Fantasy“ (2012) снимен со голем дувачки оркестар.

„Љубојна“ работи на проекти што се засноваат на истражувања на македонската музика и култура. Таа стои зад повеќе театарски проекти: претстави, балет, перформанси, прави музика за филмови и од 2002 година од кога е основана, групата настапува со разновидни мултимедијални претстави и концерти во светот.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress