Прошетај се

(Фото) Шаренило од куќи во село Гари, некои реставрирани, некои пред распаѓање

За ревитализација на селото Гари во дебарско-реканскиот крај, беше изработена физибилити студија во рамките на меѓународниот проект Култема (Културен територијален маркетинг) финансиран од ИПА фондовите.

Македонско Дихово во 50. најдобри сокриени локации во Европа

Македонското село Дихово, под падините на Баба планина, се најде меѓу 50-те најдобри тајни локации во Европа, според реномираниот туристички водич Lonely Planet.

Како да прошетате 12 земји низ Европа речиси без пари

Приказната на Урош Јегдиќ (27) од Белград за неоговата „обилколка“ на 12 земји од Европа за 33 дена со околу 1.000 динари е импознатна. 

(Галерија) Сега е вистинско време да се посети Дуфски водопад

Ако сакате да го видите Дуфскиот водопад во сиот негов сјај и да ја почувствувате моќноста, сега е време.Поради топењето на снеговите на планината Бистра, изобилува со големо киличество вода и изгледа моќно.

(Фото) Француската амбасадорка Лорен Оер се качи на врвот Љуботен

Амбасадорката на Република Франција во Македонија, Лорен Оер викендов се качи на врвот Љуботен 2.498 нм кој е еден од најубавите врвови, но и за кој сепак треба добра подготвеност за искачување.

(Галерија) Една поинаква приказна за златната рипка, за култното кафуле „Златна рибица“ во Сараево

Ако не ја посетите „Златна рибица“, како да не сте биле во Сараево. Тоа е место кое ме освои од прва, иако не сум љубител на ентериер во кое работите изгледаат натрупано. А таму е токму така, но не пречи. Туку напротив. Дава некоја чудна енергија на смиреност. 

(Галерија) Св.Јоаким Осоговски место кое нуди мир и спокој

Сите најубави цркви и манастири во Македонија, се опкружени со прекрасна природа, шума, планини и вода кои дополнително им даваат мир на овие свети места.

(Галерија) Слоештица. Убавино, ти ме заморуваш!

Кога Господ ја распределувал земјата во Демирхисарско, Слоештица ја оставил за себе. Но, за слоештани да не останат без земја, има ја отстапил ним, а тој си заминал горе на небото. Оваа легенда често ја раскажувал Петре М.Андреевски кој потекнува оттаму и чијашто куќа се уште е цела. Но кога ќе појдете таму, приказната е и за верување.

(Галерија) Пет градови во светот каде што е најздраво да се живее

Секој човек посакува да живее во здрава и чиста животна средина, каде што покрај тоа што ќе ги извршува секојдневните обврски, патем ќе дише и чист воздух и не мора да е на планина.

(Галерија) Трескавец: Умот попушта под притисокот на енергијата

Пред да започнете да се искачувате кон манастирот Трескавец, најдобро е умот да го оставите долу или пак да дозволите свесно да го загубите по пат, за да ги пуштите емоциите да владеат при тоа патување.